vineri, 10 aprilie 2015

Mușchi de miel în crustă de fistic


Zilele astea foarte multe persoane m-au întrebat cum o să pregătesc friptura de miel pentru ziua de Paște, așa că m-am gândit să vă propun o rețetă foarte simplă,  foarte apreciată în Franța: mușchi de miel în crustă de fistic. Aceasta este rețeta pe care am pregătit-o și pentru Goût de France / Good France. Invitații au fost încântați și sper că și voi veți fi. dacă o încercați, lăsați-mi un mesaj să îmi spuneți cum a ieșit.


iată rețeta pentru 4 persoane :

Pentru carne :
-        4 bucăți file de miel
-        Sare, piper, ulei de masline

Pentru crustă :

-        100-150 g pudră fistic (sau fistic crud pe care îl măcinăm)
-        50 g unt moale
-        1 ou
-        50 g parmezan

Mod de lucru :
                Canea se unge cu uleiul de măsline și se asezonează.
                Se pune într-o tigaie încinsă, rotindu-l mereu pentu a căpăta o forma cît mai cilindrică și se rumenește de jur împrejur.
                Se lasă la răcit.
                Se face un „aluat’’, amestecând pudră de fistic cu parmezanul ras, apoi untul și oul.
                Se dă la rece, și după ce s-a odihnit vreo 30 de minute la frigider se întinde foaie subțire, pe o bucată de pergament sau film alimentar.
                Se pune mușchiulețul, și ușor se rulează aluatul în jurul muschiulețului, cu grijă să nu prindem pergamentul /filmul alimentar în interior. Se rulează și se strânge bine.
                Se scoate din folie înainte de  momentul servirii, și se dă la cuptor câteva minute, în funcție de grosimea mușchiulețului.

Poate fi pregătit cu o zi înainte, lăsându-l în frigider în folie, în acest caz, trebuie scos din frigider cu jumătate de oră înaite de a fi servit !

Se servește cu un vin roșu, cu note fructate!

Paște fericit și Bon Appétit !

vineri, 3 aprilie 2015

Coulibiac de somon - rețetă



Pentru că duminica aceasta se mănâncă pește, m-am gândit să vă propun o rețetă specială - coulibiac de somon, pe care am avut ocazia să o pregătesc și la Reședința Franței.

 Coulibiac de somon – pentru 6-8 persoane

Ingrediente:

1 file somon
1 eșalota
1,5 kg spanac proaspăt
0.3 kg orez basmati
0.2 kg crema de brânză
30 g  busuioc, tarhon sau coriandru proaspat
1 - 2 lime
0.25 l ulei de masline
2 bucăti foietaj
2 ouă

Mod de lucru:

Fileului  de somon îi indepărtăm pielea și îi scoatem oasele.

Apoi îl fasonăm,  încercand  să scoatem o bucată cât mai dreptunghiulară, eliminând burta, spinarea și coadă.

În puțin ulei de măsline sotăm eșalotă tocată foarte mărunt, și după ce a devenit aurie, punem peste ea frunzele de spanac, bineînțeles curățate și spălate. Amestecăm până ce toate frunzele s-au înmuiat și apoi scoatem într-o sită. Când s-a răcit îl tocăm, dar nu foarte mărunt.

Orezul îl fierbem în apă cu sare. Îl scurgem, și-l lăsăm să se răcească.
Amestecăm orezul cu spanacul tocat. Omogenizăm și asezonam.

Din frunzele de busuioc (tarhon sau coriandru) facem un piure, amestecându-le în blender cu puțin ulei de măsline. Amestecăm acest piure (sau doar frunzele tocate marunt) cu crema de brânză, sare și coaja de lime. Omogenizăm și adăugăm zeama de lime până obținem o compoziție ușor acrișoară.




Pe o planșă, întindem cele două bucăți de foietaj, măsurând din când în când, în așa fel încât la final să avem două foi mai mari cu 5-6 cm decât bucata de somon.

Pe una dintre foi, punem amestecul de orez și spanac, întinzându-l până îi dam formă bucații de somon. Pe amestecul de orez și spanac, punem fileul de somon și apoi îl acoperim cu crema de brânză.



Ungem cu ou bătut de jur împrejurul patului de orez cu spanac și acoperim cu cealalt foietaj.
Taiem excesul, lasănd o margine de vreo 2 centimetri, pe care o rulăm spre interior.
Ungem preparatul cu ou și apoi cu un cutit ascuțit, facem fine crestături.


Îl dăm la cuptor la foc mediu-mare, vreo 30 de minute, până capătă o frumoasă culoare aurie.
Îl servim cald, alături de un sos de lămâie sau doar lămâie, fiind un preparat care nu mai impune o altă garnitură.
Bon appétit !








vineri, 20 martie 2015

Mulțumiri de la domnul ministru!


Domnul Laurent Fabius, Ministrul francez al Afacerilor Externe le-a mulțumit tuturor participanților la Goût de / Good France !

Un frumos articol despre “Goût de France / Good France” de la dailytraveller.ro

Cordon bleu, foie gras, ratatouille, coq au vin- sunt câteva lucruri fără de care nu ne putem imagina bucătăria franceză, una dintre cele mai faimoase şi sofisticate bucătării din lume inclusă din 2010 în Patrimoniul UNESCO.
Gastronomia franceză este celebrată astăzi (19.03.2015) pe toate cele cinci continente, urmând ca peste 1300 de dineuri să fie servite în restaurante selectate de un juriu specializat, în cadrul primei ediţii “Gout de France / Good France”, organizate la inițiativa celebrului chef Alain Ducasse și de Ministerul francez al Afacerilor Externe și Dezvoltării Internaționale.
bandeau_good_france_ok_en
Cel mai extravagant dineu va fi servit la Paris unde ministrul francez de externe Laurent Fabius va oferi o cină specială pentru 650 de invitaţi. Dineul de la Palatul Versailles va fi realizat de 6 dintre cei mai renumiţi maeştri bucătari şi va fi alcătuit din aperitiv, antreu rece şi cald, platou cu peşte, unul cu carne.
Cele mai apreciate brânzeturi naționale și, desigur, cea mai bună șampanie franțuzească vor completa banchetul la care vor participa ambasadorii țărilor care s-au alăturat inițiativei “Gout de France/Good Food”.
Palatul Versailles, Sala de Bal
Palatul Versailles, Sala de Bal
În toate cele 1300 de restaurante din lume aperitivul, șampania sau vinul alb vor fi însoțite de foie gras sau pateu. Vor urma antreurile, peștele și carnea. Desertul va fi obligatoriu pe bază de ciocolată. Tot obligatoriu este ca vinul și brânzeturile să provină din Franța.
Cheese-and-wind
“Le Bistrot Francais” de pe strada Episcopiei, nr. 3 este singurul restaurant românesc care participă la evenimentul “Gout de France”. Meniul care costă 110 euro de persoană va fi unul franțuzesc, cu inspirație iberică, și include, printre altele, miez de crab, piept de porc crocant-fondant și supă de dovleac. Meniul începe cu un pahar de șampanie și un foie gras de rață cu un jeleu de vin Porto.“Meniul pentru eveniment s-ar putea să țină chiar trei zile, astfel încât, mai mulți oameni să poată să vină să guste. Sunt doar 30 de locuri la restaurant și de obicei sunt rezervate chiar și în afara unui meniu special de genul acesta”, a spus chef Cristian Preotu, într-un interviu pentru Agerpres.
Dincolo de participarea restaurantelor, Ambasadele franceze din întreaga lume vor organiza un dineu special la reședințele ambasadorilor.
Ambasada Franței în România va organiza vineri, 20 martie, de la ora 19.30, un dineu special. Preparatele vor fi realizate de Chef Andrei Tămaș.  Accesul se face numai pe bază de invitație.

In bucătăria Ambasadei, cu ocazia “Goût de France / Good France”

Prietenii de la Agerpres au vrut să vadă cum este în Bucătăria Ambasadei. I-am invitat înăuntru cu ocazia  “Goût de France / Good France”. Iată ce a iesit....

Turnul Eiffel construit din terină de foie gras, bulevardul parizian Champs Elysees creat din jeleu de fructul pasiunii și ananas și un preparat din pește Saint-Pierre se numără printre delicatesele care fac parte din meniul dineului care va fi organizat la Ambasada Franței, vineri seara, cu ocazia evenimentului "Gout de France", ce aduce un omagiu gastronomiei franceze la nivel mondial.
Foto: (c) Silviu MATEI / AGERPRES FOTO

Cei aproximativ 80 de invitați vor fi ghidați într-o călătorie gastronomică, în șapte saloane ale Reședinței Franței la București, fiecare încăpere fiind dedicată unui fel de mâncare din meniu. Ghidul invitaților, care vor petrece câte 15 minute pentru a degusta fiecare dintre preparatele speciale ale serii, va fi chef-ul Ambasadei Franței, Andrei Tamaș. El le va explica celor ce vor celebra "Gout de France", la ambasada de la București, istoria și influențele celor șapte feluri de mâncare din meniu.
"Este un eveniment mai special, un mix între un dineu așezat și un dineu gen bufet. Fiecare fel de mâncare o să aibă un bufet special, făcut unde vor fi farfurii gata montate. Va fi o farfurie centrală de prezentare și, pentru fiecare invitat, va fi o farfurie care va copia farfuria de prezentare. Avem un meniu de degustare din șapte elemente: aperitiv, antreu rece, antreu cald, preparat din pește, preparat din carne, brânzeturi și desert", a explicat chef Andrei Tamaș pentru AGERPRES.

Foto: (c) Silviu MATEI / AGERPRES FOTO
Aperitivul este un preparat numit gougere, ce va fi servit alături de un pahar de șampanie. Antreul rece aduce un omagiu Parisului, într-o manieră creativă — un Turn Eiffel din terină de foie gras și un bulevard Champs Elysees creat din jeleu de fructul pasiunii și ananas, alături de care vor fi montate diferite tipuri de salate. Pentru antreul cald, chef Andrei Tamaș a pregătit cochilii Saint-Jacques cu mai multe tipuri de garnituri. Preparatul din carne roșie din meniu este un fileu de miel în crustă de fistic, cu mai multe tipuri de piure, iar pentru preparatul din carne mai ușoară a fost ales peștele Saint-Pierre. Urmează, în această călătorie gastronomică, o varietate de brânzeturi din diferite regiuni ale Franței, asociate cu patiserie specifică realizată la București de un patiser francez și un desert ce constă în celebrul fondant moelleux au chocolat.

Pentru fiecare dintre cele șapte feluri de mâncare din meniu a fost asociat câte un vin franțuzesc, de către oenologul colaborator al Ambasadei Franței, Frederic Vigroux, a explicat, pentru AGERPRES, intendenta Reședinței Franței la București, Daniela Constantin.
"Ne bucurăm că avem ocazia să fim implicați într-un eveniment de o asemenea anvergură. Este un eveniment la care participă mai mult de 1.000 de bucătari de pe cinci continente. Este o idee extrem de interesantă și provocatoare", a declarat Daniela Constantin. Ea a adăugat că dineul de la Ambasada Franței la București este atât o demonstrație de creativitate, cât și o ocazie de a prezenta "bucătăria franceză și dineul gastronomic 'a la francaise' cum a fost inclus în patrimoniul UNESCO".

Foto: (c) Silviu MATEI / AGERPRES FOTO
Pregătirile pentru eveniment au început încă din luna decembrie, iar pentru dineul de vineri au fost organizate livrări speciale din Franța. De altfel, în meniul special al ambasadei se regăsesc produse franțuzești, precum brânzeturi, carne, vinuri fine, alături de vegetale de sezon românești, precum dovleac și urzici.
"Avem 12 kilograme de brânzeturi de mai multe tipuri, din mai multe regiuni ale Franței, 40 de sticle de vin", a adăugat Daniela Constantin. De altfel, ea a menționat că, pentru dineu, au fost livrate șase sticle cu un vin franțuzesc special, care are "doar 90 de sticle alocate pentru România".


Peste 1.300 de dineuri tipic franțuzești au fost servite joi, în restaurante de pe cele cinci continente, pentru a celebra astfel gastronomia franțuzească, în cadrul primei ediții a "Gout de France/ Good France", organizată la inițiativa celebrului chef Alain Ducasse și de Ministerul francez al Afacerilor Externe și Dezvoltării Internaționale.
În fiecare restaurant participant, evenimentul "Gout de France/ Good France" aduce un omagiu gastronomiei proaspete, deschise, inovatoare, păstrând valori tradiționale.

Mulțumim Răzvan, Oana, Cătălin, Liliana și Ninja!

luni, 16 martie 2015

Cîștigătoarea concursului

Dragi prieteni,
Concursul nostru dedicat gastronomiei franțuzești este închis. Suntem bucuroși să anunțăm câștigătoarea concursului : doamna Monica Crista, care ne-a împărtășit specialitatea culinară franceză care îi place cel mai mult : tarta cu capșuni. Felicitări ! 


joi, 12 martie 2015

Concurs #GoûtdeFrance #GoodFrance

Câștigați o invitație pentru două persoane la dineul de gală „Goût de France/Good France”, dedicat gastronomiei franceze, care va avea loc pe 20 martie, la Reședința Franței! Tot ce trebuie să faceți este să publicați pe wall-ul paginii noastre de Facebook o fotografie făcută de voi înșivă cu specialitatea culinară franceză rafinată care vă place cel mai mult până pe 16 martie. Câștigătorul va fi ales prin tragere la sorți.

Acest dineu excepțional va pune în evidență diversitatea și savoarea produselor franțuzești, dar și poveștile frumoaselor regiuni din care provin. Dineul de la Reședința Franței se numără printre cele 1.300 de dineuri din întreaga lume care au ca scop să arate publicului larg ce înseamnă o cină franțuzească. Dineul de la Reședința Franței va aduce în atenția celor prezenți valorile gastronomiei franțuzești: prospețime, inovație, deschidere, dar și plăcere, respect pentru o hrană de calitate precum și pentru planetă.
#GoûtdeFrance #GoodFrance




marți, 3 martie 2015

Un cocktail în culorile primăverii

La început de primăvară aș vrea să împărtășesc cu voi câteva imagini care, cred, că ar putea să vă inspire în pregătirea oricărei mese mai speciale. Sper să vă placă și vouă. Acest cocktail a fost pregătit pentru  evenimentul „Un Mărțișor ecologic «Paris Climat 2015» împotriva schimbărilor climatice”, care a marcat debutul unei serii de acțiuni dedicate mediului, în contextul în care la Paris se va organiza, între 30 noiembrie și 11 decembrie, cea de-a 21-a Conferință ONU pe tema schimbărilor climatice (Paris Climat 2015).















vineri, 27 februarie 2015

Le Bistrot français din București participă la perațiunea Goût de France / Good France !

 



Le Bistrot français din București a fost selecționat pentru a participa la operațiunea  Goût de
France / Good France !
Iată ce meniu interesant au:





Aperitiv rece : Miez de crab în jeleu de roșii cu busuioc, cremă de vinete afumate, biscuit cu parmezan & vinul  Pouilly Fume Les Champs des Billons, Michel Redde 2011, Loire, Franța
Aperitiv cald : Supă cremă de dovleac, baton crocant de pui de Bresse confiat, ciuperci de sezon, trufe & vinul Beaune Clos Du Roi Premier Cru, Chanson 2009, Bourgogne, Franța
Pește sau crustacee : Miez de scoici St Jacques, unt de alune, risotto de paste cu chorizo, emulsie de chorizo & vinul  Beaune Clos Du Roi Premier Cru, Chanson 2009, Bourgogne, Franța
 Carne: Piept de porc 'crocant-fondant', sos de ceapă, cartofi 'grenailles', sos Xeres & vinul Châteauneuf du Pape Les Sinards, Perrin 2010, Cotes du Rhône, Franta
Brânzeturi : Brânză Brie cu trufe selectia Jean d'Alos & vinul Beaune Clos Du Roi Premier Cru, Chanson 2009, Bourgogne, Franța
Desert : 'Boule surprise' ciocolată/banane/fistic, sos praline & Armagnac Chateau de Laubade XO

joi, 19 februarie 2015

Goût de France / Good France




Iată un eveniment despre care îmi face mare plăcere să vorbesc - „Goût de France / Good France”.

„Goût de France / Good France” este o operațiune internațională care urmărește să pună în avidență gastronomia franceză.  Peste 1000 de chefi de pe cinci continente  s-au înscris la această operațiune extraordinară.

Restaurante din întreaga lume participă la acest eveniment, care va lua forma unei dineu, aduce un omagiu excelenței culinare franceze.

Ceea ce are special acest eveniment, dincolo de meniurile extraordinare, este faptul că merge dincolo  de sfera culinară și ajunge la atmosferă, la plăcerea de a împărtăși cu cei dragi o masă delicioasă și de a te bucura pe deplin de fiecare înghițitură.