vineri, 3 aprilie 2015

Coulibiac de somon - rețetă



Pentru că duminica aceasta se mănâncă pește, m-am gândit să vă propun o rețetă specială - coulibiac de somon, pe care am avut ocazia să o pregătesc și la Reședința Franței.

 Coulibiac de somon – pentru 6-8 persoane

Ingrediente:

1 file somon
1 eșalota
1,5 kg spanac proaspăt
0.3 kg orez basmati
0.2 kg crema de brânză
30 g  busuioc, tarhon sau coriandru proaspat
1 - 2 lime
0.25 l ulei de masline
2 bucăti foietaj
2 ouă

Mod de lucru:

Fileului  de somon îi indepărtăm pielea și îi scoatem oasele.

Apoi îl fasonăm,  încercand  să scoatem o bucată cât mai dreptunghiulară, eliminând burta, spinarea și coadă.

În puțin ulei de măsline sotăm eșalotă tocată foarte mărunt, și după ce a devenit aurie, punem peste ea frunzele de spanac, bineînțeles curățate și spălate. Amestecăm până ce toate frunzele s-au înmuiat și apoi scoatem într-o sită. Când s-a răcit îl tocăm, dar nu foarte mărunt.

Orezul îl fierbem în apă cu sare. Îl scurgem, și-l lăsăm să se răcească.
Amestecăm orezul cu spanacul tocat. Omogenizăm și asezonam.

Din frunzele de busuioc (tarhon sau coriandru) facem un piure, amestecându-le în blender cu puțin ulei de măsline. Amestecăm acest piure (sau doar frunzele tocate marunt) cu crema de brânză, sare și coaja de lime. Omogenizăm și adăugăm zeama de lime până obținem o compoziție ușor acrișoară.




Pe o planșă, întindem cele două bucăți de foietaj, măsurând din când în când, în așa fel încât la final să avem două foi mai mari cu 5-6 cm decât bucata de somon.

Pe una dintre foi, punem amestecul de orez și spanac, întinzându-l până îi dam formă bucații de somon. Pe amestecul de orez și spanac, punem fileul de somon și apoi îl acoperim cu crema de brânză.



Ungem cu ou bătut de jur împrejurul patului de orez cu spanac și acoperim cu cealalt foietaj.
Taiem excesul, lasănd o margine de vreo 2 centimetri, pe care o rulăm spre interior.
Ungem preparatul cu ou și apoi cu un cutit ascuțit, facem fine crestături.


Îl dăm la cuptor la foc mediu-mare, vreo 30 de minute, până capătă o frumoasă culoare aurie.
Îl servim cald, alături de un sos de lămâie sau doar lămâie, fiind un preparat care nu mai impune o altă garnitură.
Bon appétit !








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu