Pentru că duminica aceasta se mănâncă pește, m-am gândit să vă propun o rețetă specială - coulibiac de somon, pe care am avut ocazia să o pregătesc și la Reședința Franței.
Coulibiac de somon – pentru 6-8 persoane
Ingrediente:
1 file somon
1 eșalota
1,5 kg
spanac proaspăt
0.3 kg orez
basmati
0.2 kg crema
de brânză
30 g busuioc, tarhon sau coriandru proaspat
1 - 2 lime
0.25 l ulei
de masline
2 bucăti
foietaj
2 ouă
Mod de lucru:
Fileului de somon îi indepărtăm pielea și îi scoatem
oasele.
Apoi îl
fasonăm, încercand să scoatem o bucată cât mai dreptunghiulară,
eliminând burta, spinarea și coadă.
În puțin
ulei de măsline sotăm eșalotă tocată foarte mărunt, și după ce a devenit aurie, punem peste ea frunzele de spanac, bineînțeles curățate și spălate.
Amestecăm până ce toate frunzele s-au înmuiat și apoi scoatem într-o sită. Când s-a răcit îl tocăm,
dar nu foarte mărunt.
Orezul îl
fierbem în apă cu sare. Îl scurgem, și-l lăsăm să se răcească.
Amestecăm
orezul cu spanacul tocat. Omogenizăm și
asezonam.
Din
frunzele de busuioc (tarhon sau coriandru) facem un piure, amestecându-le în blender cu
puțin ulei de măsline. Amestecăm acest piure (sau doar frunzele tocate marunt)
cu crema de brânză, sare și coaja de lime. Omogenizăm și adăugăm zeama de lime
până obținem o compoziție ușor acrișoară.
Pe o planșă, întindem cele două bucăți de foietaj, măsurând din când în când, în așa fel încât la final să avem două foi mai mari cu 5-6 cm decât bucata de somon.
Pe una dintre
foi, punem amestecul de orez și spanac, întinzându-l până îi dam formă bucații
de somon. Pe
amestecul de orez și spanac, punem fileul de somon și apoi îl acoperim cu crema
de brânză.
Ungem cu ou
bătut de jur împrejurul patului de orez
cu spanac și acoperim cu cealalt foietaj.
Taiem
excesul, lasănd o margine de vreo 2 centimetri, pe care o rulăm spre interior.
Ungem
preparatul cu ou și apoi cu un cutit ascuțit, facem fine crestături.
Îl dăm la
cuptor la foc mediu-mare, vreo 30 de minute, până capătă o frumoasă culoare
aurie.
Îl servim
cald, alături de un sos de lămâie sau doar lămâie, fiind un preparat care nu
mai impune o altă garnitură.
Bon appétit
!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu