Cordon bleu, foie gras, ratatouille, coq au vin- sunt câteva lucruri
fără de care nu ne putem imagina bucătăria franceză, una dintre cele mai
faimoase şi sofisticate bucătării din lume inclusă din 2010 în
Patrimoniul UNESCO.
Gastronomia franceză este celebrată astăzi (19.03.2015) pe toate cele
cinci continente, urmând ca peste 1300 de dineuri să fie servite în
restaurante selectate de un juriu specializat, în cadrul primei ediţii “Gout de France / Good France”,
organizate la inițiativa celebrului chef Alain Ducasse și de Ministerul
francez al Afacerilor Externe și Dezvoltării Internaționale.
Cel mai extravagant dineu va fi servit la Paris unde ministrul
francez de externe Laurent Fabius va oferi o cină specială pentru 650 de
invitaţi. Dineul de la Palatul Versailles va fi realizat de 6 dintre
cei mai renumiţi maeştri bucătari şi va fi alcătuit din aperitiv, antreu
rece şi cald, platou cu peşte, unul cu carne.
Cele mai apreciate brânzeturi naționale și, desigur, cea mai bună
șampanie franțuzească vor completa banchetul la care vor participa
ambasadorii țărilor care s-au alăturat inițiativei “Gout de France/Good
Food”.
În toate cele 1300 de restaurante din lume aperitivul, șampania sau
vinul alb vor fi însoțite de foie gras sau pateu. Vor urma antreurile,
peștele și carnea. Desertul va fi obligatoriu pe bază de ciocolată. Tot
obligatoriu este ca vinul și brânzeturile să provină din Franța.
“Le Bistrot Francais”
de pe strada Episcopiei, nr. 3 este singurul restaurant românesc care
participă la evenimentul “Gout de France”. Meniul care costă 110 euro
de persoană va fi unul franțuzesc, cu inspirație iberică, și include,
printre altele, miez de crab, piept de porc crocant-fondant și supă de
dovleac. Meniul începe cu un pahar de șampanie și un foie gras de rață
cu un jeleu de vin Porto.“Meniul
pentru eveniment s-ar putea să țină chiar trei zile, astfel încât, mai
mulți oameni să poată să vină să guste. Sunt doar 30 de locuri la
restaurant și de obicei sunt rezervate chiar și în afara unui meniu
special de genul acesta”, a spus chef Cristian Preotu, într-un interviu pentru Agerpres.
Dincolo de participarea restaurantelor, Ambasadele franceze din
întreaga lume vor organiza un dineu special la reședințele
ambasadorilor.
Ambasada Franței în România va organiza vineri, 20 martie, de la ora
19.30, un dineu special. Preparatele vor fi realizate de Chef Andrei
Tămaș. Accesul se face numai pe bază de invitație.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu