vineri, 20 martie 2015

Un frumos articol despre “Goût de France / Good France” de la dailytraveller.ro

Cordon bleu, foie gras, ratatouille, coq au vin- sunt câteva lucruri fără de care nu ne putem imagina bucătăria franceză, una dintre cele mai faimoase şi sofisticate bucătării din lume inclusă din 2010 în Patrimoniul UNESCO.
Gastronomia franceză este celebrată astăzi (19.03.2015) pe toate cele cinci continente, urmând ca peste 1300 de dineuri să fie servite în restaurante selectate de un juriu specializat, în cadrul primei ediţii “Gout de France / Good France”, organizate la inițiativa celebrului chef Alain Ducasse și de Ministerul francez al Afacerilor Externe și Dezvoltării Internaționale.
bandeau_good_france_ok_en
Cel mai extravagant dineu va fi servit la Paris unde ministrul francez de externe Laurent Fabius va oferi o cină specială pentru 650 de invitaţi. Dineul de la Palatul Versailles va fi realizat de 6 dintre cei mai renumiţi maeştri bucătari şi va fi alcătuit din aperitiv, antreu rece şi cald, platou cu peşte, unul cu carne.
Cele mai apreciate brânzeturi naționale și, desigur, cea mai bună șampanie franțuzească vor completa banchetul la care vor participa ambasadorii țărilor care s-au alăturat inițiativei “Gout de France/Good Food”.
Palatul Versailles, Sala de Bal
Palatul Versailles, Sala de Bal
În toate cele 1300 de restaurante din lume aperitivul, șampania sau vinul alb vor fi însoțite de foie gras sau pateu. Vor urma antreurile, peștele și carnea. Desertul va fi obligatoriu pe bază de ciocolată. Tot obligatoriu este ca vinul și brânzeturile să provină din Franța.
Cheese-and-wind
“Le Bistrot Francais” de pe strada Episcopiei, nr. 3 este singurul restaurant românesc care participă la evenimentul “Gout de France”. Meniul care costă 110 euro de persoană va fi unul franțuzesc, cu inspirație iberică, și include, printre altele, miez de crab, piept de porc crocant-fondant și supă de dovleac. Meniul începe cu un pahar de șampanie și un foie gras de rață cu un jeleu de vin Porto.“Meniul pentru eveniment s-ar putea să țină chiar trei zile, astfel încât, mai mulți oameni să poată să vină să guste. Sunt doar 30 de locuri la restaurant și de obicei sunt rezervate chiar și în afara unui meniu special de genul acesta”, a spus chef Cristian Preotu, într-un interviu pentru Agerpres.
Dincolo de participarea restaurantelor, Ambasadele franceze din întreaga lume vor organiza un dineu special la reședințele ambasadorilor.
Ambasada Franței în România va organiza vineri, 20 martie, de la ora 19.30, un dineu special. Preparatele vor fi realizate de Chef Andrei Tămaș.  Accesul se face numai pe bază de invitație.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu