vineri, 20 martie 2015

In bucătăria Ambasadei, cu ocazia “Goût de France / Good France”

Prietenii de la Agerpres au vrut să vadă cum este în Bucătăria Ambasadei. I-am invitat înăuntru cu ocazia  “Goût de France / Good France”. Iată ce a iesit....

Turnul Eiffel construit din terină de foie gras, bulevardul parizian Champs Elysees creat din jeleu de fructul pasiunii și ananas și un preparat din pește Saint-Pierre se numără printre delicatesele care fac parte din meniul dineului care va fi organizat la Ambasada Franței, vineri seara, cu ocazia evenimentului "Gout de France", ce aduce un omagiu gastronomiei franceze la nivel mondial.
Foto: (c) Silviu MATEI / AGERPRES FOTO

Cei aproximativ 80 de invitați vor fi ghidați într-o călătorie gastronomică, în șapte saloane ale Reședinței Franței la București, fiecare încăpere fiind dedicată unui fel de mâncare din meniu. Ghidul invitaților, care vor petrece câte 15 minute pentru a degusta fiecare dintre preparatele speciale ale serii, va fi chef-ul Ambasadei Franței, Andrei Tamaș. El le va explica celor ce vor celebra "Gout de France", la ambasada de la București, istoria și influențele celor șapte feluri de mâncare din meniu.
"Este un eveniment mai special, un mix între un dineu așezat și un dineu gen bufet. Fiecare fel de mâncare o să aibă un bufet special, făcut unde vor fi farfurii gata montate. Va fi o farfurie centrală de prezentare și, pentru fiecare invitat, va fi o farfurie care va copia farfuria de prezentare. Avem un meniu de degustare din șapte elemente: aperitiv, antreu rece, antreu cald, preparat din pește, preparat din carne, brânzeturi și desert", a explicat chef Andrei Tamaș pentru AGERPRES.

Foto: (c) Silviu MATEI / AGERPRES FOTO
Aperitivul este un preparat numit gougere, ce va fi servit alături de un pahar de șampanie. Antreul rece aduce un omagiu Parisului, într-o manieră creativă — un Turn Eiffel din terină de foie gras și un bulevard Champs Elysees creat din jeleu de fructul pasiunii și ananas, alături de care vor fi montate diferite tipuri de salate. Pentru antreul cald, chef Andrei Tamaș a pregătit cochilii Saint-Jacques cu mai multe tipuri de garnituri. Preparatul din carne roșie din meniu este un fileu de miel în crustă de fistic, cu mai multe tipuri de piure, iar pentru preparatul din carne mai ușoară a fost ales peștele Saint-Pierre. Urmează, în această călătorie gastronomică, o varietate de brânzeturi din diferite regiuni ale Franței, asociate cu patiserie specifică realizată la București de un patiser francez și un desert ce constă în celebrul fondant moelleux au chocolat.

Pentru fiecare dintre cele șapte feluri de mâncare din meniu a fost asociat câte un vin franțuzesc, de către oenologul colaborator al Ambasadei Franței, Frederic Vigroux, a explicat, pentru AGERPRES, intendenta Reședinței Franței la București, Daniela Constantin.
"Ne bucurăm că avem ocazia să fim implicați într-un eveniment de o asemenea anvergură. Este un eveniment la care participă mai mult de 1.000 de bucătari de pe cinci continente. Este o idee extrem de interesantă și provocatoare", a declarat Daniela Constantin. Ea a adăugat că dineul de la Ambasada Franței la București este atât o demonstrație de creativitate, cât și o ocazie de a prezenta "bucătăria franceză și dineul gastronomic 'a la francaise' cum a fost inclus în patrimoniul UNESCO".

Foto: (c) Silviu MATEI / AGERPRES FOTO
Pregătirile pentru eveniment au început încă din luna decembrie, iar pentru dineul de vineri au fost organizate livrări speciale din Franța. De altfel, în meniul special al ambasadei se regăsesc produse franțuzești, precum brânzeturi, carne, vinuri fine, alături de vegetale de sezon românești, precum dovleac și urzici.
"Avem 12 kilograme de brânzeturi de mai multe tipuri, din mai multe regiuni ale Franței, 40 de sticle de vin", a adăugat Daniela Constantin. De altfel, ea a menționat că, pentru dineu, au fost livrate șase sticle cu un vin franțuzesc special, care are "doar 90 de sticle alocate pentru România".


Peste 1.300 de dineuri tipic franțuzești au fost servite joi, în restaurante de pe cele cinci continente, pentru a celebra astfel gastronomia franțuzească, în cadrul primei ediții a "Gout de France/ Good France", organizată la inițiativa celebrului chef Alain Ducasse și de Ministerul francez al Afacerilor Externe și Dezvoltării Internaționale.
În fiecare restaurant participant, evenimentul "Gout de France/ Good France" aduce un omagiu gastronomiei proaspete, deschise, inovatoare, păstrând valori tradiționale.

Mulțumim Răzvan, Oana, Cătălin, Liliana și Ninja!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu