luni, 19 ianuarie 2015

Bocuse d'Or - cea mai importantă competiție din domeniul gastronomiei



Bocuse d'Or - competiţia ce reuneşte demonstraţii de virtuozitate ale celor mai buni chefi, pe 27 şi 28 ianuarie, la Lyon


 Bocuse d'Or - competiţia ce reuneşte demonstraţii de virtuozitate realizate de 24 dintre cei mai buni chefi din lume - va avea loc pe 27 şi 28 ianuarie în Lyon, oraş numit de experţi 'capitala artei gastronomice'.

               Evenimentul se va desfăşura în cadrul expoziţiei SIRHA (24-28 ianuarie), una dintre cele mai importante manifestări dedicate celor care activează în domeniul hotelier şi al gastronomiei. Printre ţările ce vor fi reprezentate în concurs se numără Germania, Argentina, Chile, Australia, Statele Unite ale Americii şi Islanda. Preşedintele de onoare al juriului este americanul Grant Achatz, care conduce două mari restaurante în Chicago, dintre care Alinea, notat cu trei stele Michelin în 2011. Achatz a fost şi preşedintele juriului selecţiei Bocuse d'Or SUA, în 2012. Juriul internaţional îl va avea preşedinte pe Thibaut Ruggeri. În vârstă de 34 de ani şi pasionat de fotografia culinară, Ruggeri este câştigătorul Bocuse d'Or 2013.

               Concursul Bocuse d'Or va fi, 'din nou, locul unde cei mai buni experţi ai gastronomiei mondiale se vor întâlni şi vor prezenta noile tendinţe ale acestei arte ', se arată pe site-ul oficial al organizatorilor. Pentru trofeul Bocuse d'Or se vor întrece maeştri ai gastronomiei care va trebui să dea dovadă, în timpul competiţiei, de creativitate şi spontaneitate dar şi să prezinte specificul regiunii din care provin. Timp de peste 5 ore şi jumătate, fiecare dintre chefii din concurs trebuie să gătească un preparat cu carne de pasăre şi un preparat cu carne de peşte. Juriul format din experţi va nota abilitatea chefilor de a include specificul regiunii din care provin în crearea preparatului de carne de pasăre.

               Pentru a face competiţia şi mai interesantă, pentru preparatul de peşte echipele participante trebuie să includă în proporţie de minim 50% legume. Una dintre legume va trebui să fie inclusă obligatoriu în reţeta preparatului de peşte şi va fi stabilită în ziua concursului, prin tragere la sorţi, dintre tulpină de ţelină, fenicul, dovleac şi praz.

               Potrivit organizatorilor, anul acesta, 'uniunea artei şi tehnicii va fi o condiţie esenţială pentru cei care doresc să urce pe podiumul Bocuse d'Or'.

               Concursul Bocuse d'Or a fost fondat în 1987 de către chef Paul Bocuse. Creat după regulile competiţiilor sportive, concursul Bocuse d'Or a fost conceput ca un veritabil spectacol al artei gastronomice, spectacol în care vedete sunt cei mai buni chefi ai lumii. Înconjuraţi de sute de admiratori, chefii ce concurează pentru marele trofeu trebuie să dea dovadă de spontaneitate, perfecţiune tehnică şi stăpânire de sine, în cele cinci ore de demonstraţii.

               La 20 de ani de la crearea concursului - în 2007- organizatorii au optat pentru un sistem al preselecţiei şi au inaugurat, astfel, concursurile continentale Bocuse d'Or Europa, Bocuse d'Or America Latină şi Bocuse d'Or Asia - care a devenit, în 2014, Bocuse d'Or Asia-Pacific, odată cu includerea Australiei.

               Preselecţia pentru Bocuse d'Or 2015 s-a desfăşurat, la nivel continental, timp de doi ani. Astfel, în urma Bocuse d'Or Europa, ce a avut loc în 2014, au fost calificate, pentru finala de la Lyon, echipele a 12 ţări, în urma Bocuse d'Or Asia-Pacific 5 ţări, iar după Bocuse d'Or America Latină au fost calificate 3 ţări. Acestora li s-au alăturat echipele a două ţări cu participare individuală şi echipele a încă două ţări invitate în competiţie, după sistemul 'wild card'.  AGERPRES

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu