Bocuse d'Or - competiţia ce reuneşte demonstraţii de
virtuozitate ale celor mai buni chefi, pe 27 şi 28 ianuarie, la Lyon
Bocuse d'Or -
competiţia ce reuneşte demonstraţii de virtuozitate realizate de 24 dintre cei
mai buni chefi din lume - va avea loc pe 27 şi 28 ianuarie în Lyon, oraş numit
de experţi 'capitala artei gastronomice'.
Evenimentul
se va desfăşura în cadrul expoziţiei SIRHA (24-28 ianuarie), una dintre cele
mai importante manifestări dedicate celor care activează în domeniul hotelier
şi al gastronomiei. Printre ţările ce vor fi reprezentate în concurs se numără
Germania, Argentina, Chile, Australia, Statele Unite ale Americii şi Islanda.
Preşedintele de onoare al juriului este americanul Grant Achatz, care conduce
două mari restaurante în Chicago, dintre care Alinea, notat cu trei stele
Michelin în 2011. Achatz a fost şi preşedintele juriului selecţiei Bocuse d'Or
SUA, în 2012. Juriul internaţional îl va avea preşedinte pe Thibaut Ruggeri. În
vârstă de 34 de ani şi pasionat de fotografia culinară, Ruggeri este
câştigătorul Bocuse d'Or 2013.
Concursul
Bocuse d'Or va fi, 'din nou, locul unde cei mai buni experţi ai gastronomiei
mondiale se vor întâlni şi vor prezenta noile tendinţe ale acestei arte ', se
arată pe site-ul oficial al organizatorilor. Pentru trofeul Bocuse d'Or se vor
întrece maeştri ai gastronomiei care va trebui să dea dovadă, în timpul
competiţiei, de creativitate şi spontaneitate dar şi să prezinte specificul
regiunii din care provin. Timp de peste 5 ore şi jumătate, fiecare dintre
chefii din concurs trebuie să gătească un preparat cu carne de pasăre şi un
preparat cu carne de peşte. Juriul format din experţi va nota abilitatea
chefilor de a include specificul regiunii din care provin în crearea
preparatului de carne de pasăre.
Pentru
a face competiţia şi mai interesantă, pentru preparatul de peşte echipele participante
trebuie să includă în proporţie de minim 50% legume. Una dintre legume va
trebui să fie inclusă obligatoriu în reţeta preparatului de peşte şi va fi
stabilită în ziua concursului, prin tragere la sorţi, dintre tulpină de ţelină,
fenicul, dovleac şi praz.
Potrivit
organizatorilor, anul acesta, 'uniunea artei şi tehnicii va fi o condiţie
esenţială pentru cei care doresc să urce pe podiumul Bocuse d'Or'.
Concursul
Bocuse d'Or a fost fondat în 1987 de către chef Paul Bocuse. Creat după
regulile competiţiilor sportive, concursul Bocuse d'Or a fost conceput ca un
veritabil spectacol al artei gastronomice, spectacol în care vedete sunt cei
mai buni chefi ai lumii. Înconjuraţi de sute de admiratori, chefii ce
concurează pentru marele trofeu trebuie să dea dovadă de spontaneitate,
perfecţiune tehnică şi stăpânire de sine, în cele cinci ore de demonstraţii.
La 20
de ani de la crearea concursului - în 2007- organizatorii au optat pentru un
sistem al preselecţiei şi au inaugurat, astfel, concursurile continentale
Bocuse d'Or Europa, Bocuse d'Or America Latină şi Bocuse d'Or Asia - care a
devenit, în 2014, Bocuse d'Or Asia-Pacific, odată cu includerea Australiei.
Preselecţia
pentru Bocuse d'Or 2015 s-a desfăşurat, la nivel continental, timp de doi ani.
Astfel, în urma Bocuse d'Or Europa, ce a avut loc în 2014, au fost calificate,
pentru finala de la Lyon, echipele a 12 ţări, în urma Bocuse d'Or Asia-Pacific
5 ţări, iar după Bocuse d'Or America Latină au fost calificate 3 ţări. Acestora
li s-au alăturat echipele a două ţări cu participare individuală şi echipele a
încă două ţări invitate în competiţie, după sistemul 'wild card'. AGERPRES
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu