Eu sunt Andrei si sunt chef la Resedinta Franței! Ce e resedinta Franței? Ei bine este imobilul în care locuieste Ambasadorul Franței, în care primește oaspeți de rang înalt și în care sunt invitați cei mai de seama prieteni ai Franței.
Care este diferența dintre chef la Ambasada Franței față de un chef dintr-un restaurant? Din punctul meu de vedere, a fi chef în Reședința Franței este o provocare continuă. De la dejunuri tête-à-tête, la bufetul de la Ziua Națională a Franței pentru peste 1000 de persoane, fiecare eveniment este unic și o nouă provocare.
Cea mai mare
provocare este în sine legată de ideea de gastronomie franțuzească, care este
ea însăși un vector al diplomației . Rafinamentul, savoarea, inovația, înalta
ținută – iată câteva dintre atributele gastronomie franțuzești care se
transformă în standarde pe care fac mereu tot posibilul să le ating. Dar există
și alte provocări la fel de importante. Cine vine la masă, ce meniu să fac,
până la cum aranjez o farfurie de modă veche (chiar dacă este de Sevre și are
margini aurite) ca preparatul să iasă în evidență, toate acestea eu le consider
provocări.
Invitații de
la Reședința Franței se așteaptă mereu la preparate care să reflecte și să
confirme reputația mondială a gastronomiei franțuzește. Fără să fac excepție de
la standardele deosebite ale bucătăriei franțuzești, încerc mereu să inovez,
prin combinații inedite de gusturi, care să îi surprindă și îi delecteze pe
invitați. În ceea ce îi privește pe invitații francezi, încerc mereu să
pregătesc preparate franțuzești care să îi încânte, oferindu-le uneori și câte
o specialitate culinară românească. Există desigur și chestiunea vinurilor.
Alegerea vinului franțuzesc potrivit presupune pasiune și savoir-faire,
deoarece mariajul dintre preparat și vin trebuie să fie perfect. Vinurile, care
provin din celebrele podgorii franceze, și preparatele servite trebuie să fie
într-o delicată și rafinată armonie.
O altă mare
provocare într-o ambasadă este creativitatea. Într-un restaurant ai un meniu
care se schimbă la o anumită perioadă de timp, dar într-o ambasada schimbi
meniul la fiecare eveniment, și în câteva luni probabil rulezi preparate
câte rulezi un restaurant într-un an. Mă bucur în bucătăria Reședinței Franței
de avantajul de a fi un mic creator, un mic artist, într-un context gastronomic
amplu și rafinat cum este bucătăria franțuzească, punând la dispoziția
personalităților ce trec pragul ambasadei, “operele” mele, de la
preparate clasice pana la noile tendințe în domeniu, bucătăria de fuziune și
cea moleculară.
Mai există o
diferență dintre bucătăria unei ambasade și cea a unui restaurant, pe care aș
dori să o subliniez. În bucătăria unui restaurant, ritmul de lucru este
foarte alert, echipa mai mare. În bucătăria Reședinței Franței, echipa este mai mica, ceea ce creează un
sentiment de familie mai mare, familie extinsă și este un sentiment care se
reflectă în felul în care pregătești meniurile. În plus, este mereu o plăcere
când invitații pentru care gătești sunt oameni pe care îi admiri și pe care,
poate în alte circumstanțe, nu ai fi avut ocazia să îi cunoști.
Bucătăria este
o lume minunată, plină de provocări, de responsabilități dar care îți poate
aduce satisfacții enorme. Într-o ambasada, această lume devine și mai frumoasă
și mai plină de satisfacții. Atât timp cât există provocări, există pasiune.
Când pasiunea moare, apare plafonarea și atunci cred că va fi mai bine să las
locul altuia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu