miercuri, 10 decembrie 2014

Bunvenit!

Salut tuturor!

Eu sunt Andrei si sunt  chef la Resedinta Franței! Ce e resedinta Franței? Ei bine este imobilul în care locuieste Ambasadorul Franței, în care primește oaspeți de rang înalt și în care sunt invitați cei mai de seama prieteni ai Franței.      

Care este diferența dintre chef la Ambasada Franței față de un chef dintr-un restaurant? Din punctul meu de vedere, a  fi chef în  Reședința Franței este o provocare continuă. De la dejunuri tête-à-tête,  la bufetul de la Ziua Națională a Franței pentru peste 1000 de persoane, fiecare eveniment este unic și o nouă provocare.

Cea mai mare provocare este în sine legată de ideea de gastronomie franțuzească, care este ea însăși un vector al diplomației . Rafinamentul, savoarea, inovația, înalta ținută – iată câteva dintre atributele gastronomie franțuzești care se transformă în standarde pe care fac mereu tot posibilul să le ating. Dar există și alte provocări la fel de importante. Cine vine la masă, ce meniu să fac, până la cum aranjez o farfurie de modă veche (chiar dacă este de Sevre și are margini aurite) ca preparatul să iasă în evidență, toate acestea eu le consider provocări.

Invitații de la Reședința Franței se așteaptă mereu la preparate care să reflecte și să confirme reputația mondială a gastronomiei franțuzește. Fără să fac excepție de la standardele deosebite ale bucătăriei franțuzești, încerc mereu să inovez, prin combinații inedite de gusturi, care să îi surprindă și îi delecteze pe invitați. În ceea ce îi privește pe invitații francezi, încerc mereu să pregătesc preparate franțuzești care să îi încânte, oferindu-le uneori și câte o specialitate culinară românească. Există desigur și chestiunea vinurilor. Alegerea vinului franțuzesc potrivit presupune pasiune și savoir-faire, deoarece mariajul dintre preparat și vin trebuie să fie perfect. Vinurile, care provin din celebrele podgorii franceze, și preparatele servite trebuie să fie într-o delicată și rafinată armonie.

O altă mare provocare într-o ambasadă este creativitatea. Într-un restaurant ai un meniu care se schimbă la o anumită perioadă de timp, dar într-o ambasada schimbi meniul la fiecare eveniment, și  în câteva luni probabil rulezi preparate câte rulezi un restaurant într-un an. Mă bucur în bucătăria Reședinței Franței de avantajul de a fi un mic creator, un mic artist, într-un context gastronomic amplu și rafinat cum este bucătăria franțuzească, punând la dispoziția personalităților ce trec  pragul ambasadei, “operele” mele, de la preparate clasice pana la noile tendințe în domeniu, bucătăria de fuziune și cea moleculară. 

Mai există o diferență dintre bucătăria unei ambasade și cea a unui restaurant, pe care aș dori să o subliniez. În bucătăria unui restaurant, ritmul de lucru este  foarte alert,  echipa mai mare.  În bucătăria Reședinței Franței, echipa este mai mica, ceea ce creează un sentiment de familie mai mare, familie extinsă și este un sentiment care se reflectă în felul în care pregătești meniurile. În plus, este mereu o plăcere când invitații pentru care gătești sunt oameni pe care îi admiri și pe care, poate în alte circumstanțe, nu ai fi avut ocazia să îi cunoști.

Bucătăria este o lume minunată, plină de provocări, de responsabilități dar care îți poate aduce satisfacții enorme. Într-o ambasada, această lume devine și mai frumoasă și mai plină de satisfacții. Atât timp cât există provocări, există pasiune. Când pasiunea moare, apare plafonarea și atunci cred că va fi mai bine să las locul altuia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu