Astăzi aș vrea să vă prezint una dintre rețetele mele franțuzești preferate. Se pregătește ușor și este delicioasă. Dacă o veți încerca și voi nu ezitați să îmi scrieți să îmi spuneți cum a ieșit!
Reteta penrtu 4-6 portii
Pentru muschiul de vita :
1 muschi de vita mediu (1-1.5 kg)
0.5 l ulei de masline extravirgin
Amestec de ierburi de Provence. Denumirea de « Ierburile
de Provence », se refera la un amestec de ierburi proaspete sau uscate precum : cimbru,
rozmarin, salvie, maghiran, oregano, busuioc, tarhon, etc
Pentru cartofii gratinati
1.5 kg cartofi albi
0.5 l crema de gatit
0.2 l lapte
2 catei de usturoi
Cateva ramurele de cimbru proaspat
100 g branza Comte
Pentru sos:
O lingura ulei de masline
50g unt
O lingura de faina
3-4 lingurite de mustar Dijon (simplu sau cu boabe)
0.2 l crema de gatit
Supa de vita
Mod de preparare :
Pentru muschiul de vita :
Muschiul
de vita se curata de pielita si grasimi si se taie varful. Se pune intr-un vas
acoperindu-l cu uleiul de masline. Se lasa la macerat in frigider cel putin 24
de ore , intorcandu-l din cand in cand.
Se scoate de la frigider cu aproximativ o ora inainte de
momentul prepararii
In
momentul prepararii, se scoate din ulei, se lasa la scurs, se asezoneaza si
apoi se presara ierburile de province, acoperindu-l cat mai bine.
Se
pune intreg pe gratar, rotindu-l pe
toate partile, iar mai apoi se baga la cuptor, incercandu-l cu degetul prin
apasare pana capata o fermitate medie.
Se lasa sa se « aseze » cateva minute si apoi
se portioneaza.
Pentru carofii gratinati :
Cartofii curatati si spalati se taie in felii de grosime
medie (3-4) mm.
Laptele si crema se pun la fiert intr-un vas. Se adauga
sare (un pic mai multa decat gustul normal) si piper. Se pun cartofii
felii la fiert , dar nu de tot, acestia
trebuind sa raman un pic tari. Se adauga ustuoiul pisat si frunzele de cimbru.
Se scot cartofii intr-un vas termorezistent, se toarna
lichidul in care au fiert pana aproape ii acopera, iar pe deasupra se presara
branza data pe razatoare.
Se dau la cuptor, la foc mediu (130-150 grade), pana cand
branza se gratineaza si scobitoarea intra usor in ei.
Pentru sosul de mustar
Dijon :
Intr-o craticioara se pune la
incalzit uleiul de masline, poi se adauga untul si cand acesta s-a topit se
pune faina. Se lasa la foc mic pana se rumeneste, amestecand in continu. Se
pune crema de gatit , mustarul Dijon (dupa gust), sare si piper . Se adauga
supa de vita pana capata consistenta dorita.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu