vineri, 12 decembrie 2014

Muschi de vita cu ierburi de Provence, cartofi gratinati si sos de mustar Dijon



 
Astăzi aș vrea să vă prezint una dintre rețetele mele franțuzești preferate. Se pregătește ușor și este delicioasă. Dacă o veți încerca și voi nu ezitați să îmi scrieți să îmi spuneți cum a ieșit!
 


Reteta penrtu 4-6 portii
Pentru muschiul de vita :
1 muschi de vita mediu (1-1.5 kg)
0.5 l ulei de masline extravirgin
Amestec de ierburi de Provence. Denumirea de «  Ierburile de Provence », se refera la un amestec de ierburi  proaspete sau uscate precum : cimbru, rozmarin, salvie, maghiran, oregano, busuioc, tarhon, etc

Pentru cartofii gratinati
1.5 kg cartofi albi
0.5 l crema de gatit
0.2 l lapte
2 catei de usturoi
Cateva ramurele de cimbru proaspat
100 g branza Comte

Pentru sos:
O lingura ulei de masline
50g  unt
O lingura de faina
3-4 lingurite de mustar Dijon (simplu sau cu boabe)
0.2 l crema de gatit
Supa de vita

Mod de preparare :
Pentru muschiul de vita :
               Muschiul de vita se curata de pielita si grasimi si se taie varful. Se pune intr-un vas acoperindu-l cu uleiul de masline. Se lasa la macerat in frigider cel putin 24 de ore , intorcandu-l din cand in cand.
Se scoate de la frigider cu aproximativ o ora inainte de momentul prepararii
               In momentul prepararii, se scoate din ulei, se lasa la scurs, se asezoneaza si apoi se presara ierburile de province, acoperindu-l cat mai bine.
               Se pune intreg pe gratar, rotindu-l  pe toate partile, iar mai apoi se baga la cuptor, incercandu-l cu degetul prin apasare pana capata o fermitate medie.
Se lasa sa se « aseze » cateva minute si apoi se portioneaza.
Pentru carofii gratinati :
Cartofii curatati si spalati se taie in felii de grosime medie (3-4) mm.
Laptele si crema se pun la fiert intr-un vas. Se adauga sare (un pic mai multa decat gustul normal) si piper. Se pun cartofii felii  la fiert , dar nu de tot, acestia trebuind sa raman un pic tari. Se adauga ustuoiul pisat si frunzele de cimbru.
Se scot cartofii intr-un vas termorezistent, se toarna lichidul in care au fiert pana aproape ii acopera, iar pe deasupra se presara branza data pe razatoare.
Se dau la cuptor, la foc mediu (130-150 grade), pana cand branza se gratineaza si scobitoarea intra usor in ei.
Pentru sosul de mustar Dijon :
Intr-o craticioara se pune la incalzit uleiul de masline, poi se adauga untul si cand acesta s-a topit se pune faina. Se lasa la foc mic pana se rumeneste, amestecand in continu. Se pune crema de gatit , mustarul Dijon (dupa gust), sare si piper . Se adauga supa de vita pana capata consistenta dorita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu