joi, 29 decembrie 2016

Supă franțuzească de ceapă

Chiar dacă nu la modul ştiinţific, dar toată lumea ştie cât de benefică este ceapă.
De mici eram îndemnaţi consumăm cât mai multă ceapă în anotimpul rece, pentru că ne protejează de răceli. Ne amintim bunicii noştrii coceau ceapă şi o puneau pe răni deschise, se închidă și să se vindece mai repede. De asemenea, foile de ceapă uscate erau folosite pentru coloratul oualelor de Paşte, sau pentru vopsitul lânei.
Dar, poate cel mai des, am auzit că o ceapă “da gust bun mâncării”, lucru cum nu se poate mai adevărat.
De aceea, astăzi propun o reţeta simplă, tradiţional franţuzească, care ne va aduce în bol, toate beneficiile cepei, dar şi plăcerea unei mâncări calde, potrivită pentru a ne încălzi, după gerul de afară.Pentru asta avem nevoie de :
- 1 litru fiertură de vită (bullion/stock/fond/supă/şamd). Cu cât această fiertură sau supă, cum vreți să o numiți, este mai bună, cu atât supa de ceapă va fi mai gustoasă;
- 2 linguri de unt
- 2 linguri de ulei de măsline
- cam jumătate de kilogram de ceapă (cât mai dulce)
- opţional un pahar de vin alb, preferabil demidulce
- puţin zahăr
- sare, piper şi câteva frunze de dafin
- o bagheta franţuzească sau o pâine ţărănească (cât mai îndesată)
- 200 g de brânză comte sau gruyere
- boluri termorezistente (căci le vom bagă la cuptor)
Vom începe prin a prepara supa de vită.
Vom pune la fiert cu apă rece, câteva oase de vită (se găsesc în comerţ și cozi de viţel pentru supe), 1-2 morcovi, o ceapă, şi ceva albitură (ţelină rădăcina, păstârnac, pătrunjel rădăcina), toate spălate bine în prealabil. O lăsăm fiarbă la foc mic. Adunăm spumă în repetate rânduri, iar când această nu se mai formează, adăugăm câteva foi de dafin şi boabe de piper. O lăsăm fiarbă în continuare la foc mic. Cam asta a fost supa de vită, cunoscut în bucătăriile profesionale şi sub numele de stock, fond, etc
Acum, pentru supa de vită déjà fierbe de ceva timp vom trece la partea a doua a rețetei.
Ceapa tocată lamele fine, se călește în unt şi uleiul de măsline. Presăram puţină sare, şi lăsăm la foc mic până când ceapa capătă o culoare aurie. Gustăm şi dacă ceapă nu ni se pare sufficient de dulceagă, putem adăuga 1-2 linguriţe de zahăr. Caramelizăm puţin după care adăugăm vinul (această etapă este opțională). Lăsăm fiarbă puţin, se elimine alcoolul, după care adăugăm supa de vită. Lăsăm în continuare fiarbă la foc mic, încă 5-10 minute.

Am înceract şi   transforma această supă într-o supă cremă, dar personal îmi place simt în supă lamele fine, mătăsoase, de ceapă.
Supă este gata, nu ne rămâne decât ultima etapă:  prezentarea clasică franţuzească.

Feliile de baghetă sau pâine, le rumenim uşor într-o tigaie.

Supă de ceapă o punem în bolurile termorezistente, deasupra adăugăm felii de pâine rumenite, în aşa fel încât acoprere toată suprafaţă bolului, iar peste punem brânza rasă.
Dăm la cuptor, la foc mare, până ce brânza se topeşte şi începe se gratineze.

Suntem gata o punem pe maasa. Atenţie frige !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu